En gammal katt

Mina både katter börjar båda bli lite äldre. Hittills har de varit friska, men nu har det blivit problem med den äldsta katten, Zappa, som snart blir 14 år. Jag måste erkänna att jag är ganska dåligt påläst när det gäller äldre katter. Men de senaste dagarna har jag kollat upp en massa saker. Så här är det: En innekatt kan bli 15-20 år, men vid 10-12-årsåldern kan ålderskrämpor dyka upp. Stela leder, njurproblem, sköldkörtelsjukdomar och diabetes är exempel på vad som kan drabba äldre katter. Även tumörsjukdomar ökar givetvis med stigande ålder.

Vår Zappa har alltid varit en tunn katt, men har magrat av märkbart den senaste tiden. När han dessutom började äta dåligt och ibland verkade ha ont när man tog honom på magen, så var det dags att ta honom till veterinären. Igår var vi där med båda våra katter, eftersom även den yngre katten är 12 år snart. Hon klarade sig ganska bra vid hälsokontrollen, men behöver behandla sina tänder.

För Zappas del fanns det en misstanke om njurproblem och Zappa fick stanna kvar för provtagning, vätskedropp och observation. Jag befarade det värsta och trodde kanske inte att vi skulle kunna hämta hem honom igen. Men veterinären ringde idag. Inga problem från njurarna och inga andra fel som visade sig i provsvaren. Nu har han fått vätska och aptitstimulerande medicin och hade ätit riktigt bra i går kväll. Så nu får vi hämta hem honom och fortsätta ge lite mediciner och se om han hämtar sig igen.

Men han är fortfarande en gammal katt och det närmar sig slutet. Han kanske kan ha flera år kvar, men om hans problem fortsätter så kanske det inte dröjer så länge innan vi måste ta beslutet om att ta bort honom. Jag tycker det är så svårt. Hur ska man tänka? Jag vill absolut inte att mina katter ska lida, men var går gränsen för ett värdigt kattliv? Och var går gränsen för min önskan att ha min älskade katt kvar? Vi har iallafall bestämt att vi inte kommer att låta honom gå igenom några stora operationer eller tuffa behandlingar. Han måste också få vara fri från smärta. Det känns skönt att vi tänkt igenom detta lite, innan det blir dags att ta ställning. Beslutet blir då lite enklare den dagen det måste tas.